Vert Attack 2013_Puttis_1

Född: 1964

Skatat sedan: 1978

Grenar: Vert, pool, street

Hemort: Borlänge

Bor nu: Stockholm

Facebook logo 40px     Instagram logo 40px


 

Hans “Puttis” Jacobsson var utan tvekan Sveriges bästa vertåkare på 80-talet. Det fanns andra som körde högre, med mer kraft eller tweakade mer, men det fanns ingen som var så komplett som Puttis. Han kunde allt – från airs och kanttrick till handplants och varials.

 

Det som gjorde att Puttis var den alla andra jagade var att han var först med nya trick. Han visade vägen för alla andra svenska vertåkare och det är betydligt mycket svårare att göra saker som ingen annan har gjort än att ta trick som många gör till en ny nivå.

 

När vertåkningen fick konkurrens av street och miniramp var Puttis självklart tidigt ute där också. Han arrangerade Sveriges första streettävling i en racklig inomhushall i Säter 1987 och innan den andra generationen skaters gjorde streetåkningen till sin grej dominerade Puttis även i street. Samma sak med miniramp där han var en av de första att börja åka switch. Problemet var väl att domarna – jag var en av dem – inte riktigt fattade hur svåra lines Puttis gjorde och därför gav högre poäng till de som körde åt rätt håll och med mer fart. Puttis låg som sagt alltid före alla andra.

 

När Sverige får en Wall Of Fame med skateboardåkare som har betytt mycket för skateboardens födelse är Puttis den som ska väljas in först.

Hans Jacobsson, Frontside handplant, Täby 1981

Hans Jacobsson, Frontside handplant, Täby 1981

Hans Jacobsson, Layback varial, Sverigecupen, Växjö, 1981

Hans Jacobsson, Layback varial, Sverigecupen, Växjö, 1981

Hans Jacobsson, Layback air,  Eurocana Summer Camp, Rättvik 1981

Hans Jacobsson, Layback air, Eurocana Summer Camp, Rättvik 1981

Hans Jacobsson, Layback varial,  Eurocana Open, Stockholm 1981

Hans Jacobsson, Layback varial, Eurocana Open, Stockholm 1981

Kolla även in
Leave Comment